Hello and Bon Biní!
Door: Susanne Groeneveld
Blijf op de hoogte en volg Susanne
29 Oktober 2012 | Nederland, Best
Met al deze voorpret zou je haast vergeten dat ik, nadat ik 31 december thuis ben gekomen uit Uganda, 29 januari alweer vertrek naar Curaçao!
Vandaag werd ik daar weer eens aan herinnerd, omdat we onze eerste les Papiaments hebben gehad! Eerste van 10, maar omdat ik tussendoor 'even' naar Uganda ga kan ik er helaas maar 5 volgen. Gelukkig spreken ze in Uganda gewoon Engels, dus daar hoef ik geen extra lessen voor te volgen.
We hebben vandaag de beginselen van het Papiaments geleerd en ik moet zeggen dat het me tot nu toe erg meevalt.
Een paar voorbeelden van wat we vandaag hebben geleerd:
- Bon Biní -> Welkom!
- Mi ta Susanne -> Ik heet Susanne
- Mi tin binti ana (op de A moet zo'n kriegeltje, maar ik weet niet hoe je dat doet haha!) -> Ik ben 20 jaar
- Kon ta bai? -> Hoe gaat het?
- Mi ta biba na Hulanda -> Ik woon in Holland
- Mi ta sina un idioma (weer zo'n kriegeltje op de N) -> Ik leer een taal
- Pronto nos ta papia Papiamentu -> Spoedig spreken bij Papiaments.
- Na skol mi ta papia ingles -> Op school spreek ik engels.
En nog wat meer dingetjes, over dat het huis geel is, het brood lekker, de bus rood en de vrouw boos. Haha!
Papiaments lijkt me echt een leuke taal en hoewel de mevrouw erg vlug sprak kon ik er al vrij snel wat betekenissen uithalen. De volgende les beginnen we dan ook met een toetsje.. Ik ben benieuwd!
Mijn vraag aan jullie:
Kon yamá bo?
Nog een fijne avond!
-Susanne
29 Oktober 2012 - 23:16
Martine:
Heey Suus,
Hoe je mij kan bellen??
Nou die zin kennen ze niet op geen een vertaal site hahahaha maar wel de losse woorden hahaha.
Nou gewoon op mijn 06 dus! ;)
Geniet van je reis en laat zo op deze manier nog eens iets van je horen zodat ook ik je kan volgen ook al zit je in verweggiestan.
Pas op jezelf en kom heel terug dan kan je komen kijken naar mijn trouwfoto's en trouwfilm en kan ik kijken naar al jou foto's en miss film van jou reizen en kansen die jij nu kan pakken en waar je voor moet gaan!
Ik blijf het jammer vinden dat je ons vrijgezellenfeest en huwelijk gaat missen maar ik begrijp helemaal dat jij deze kans pakt en groot gelijk heb je! Meis geniet van alle dingen die je gaat zien en mee gaat maken omdat dit jou kans is.
Liefs xxxxxxx Tine
29 Oktober 2012 - 23:22
Susanne Groeneveld:
Hey Tine!
Haha dat betekende het niet!
Het betekent gewoon letterlijk; Hoe heet jij? (maar natuurlijk weet ik dat wel ;-))
Jaaa doe ik zeker, laat ook reacties achter, dat vind ik leuk! Meld je ook vooral aan voor de mailinglist ;-)
Ik pas heel goed op mezelf en op mijn reisgenootjes en zij vast ook wel op mij, komt helemaal goed! Ik wil heel graag foto's en de film komen kijken, dus dat kom ik zeker doen! Plaats ook wat foto's op facebook, ik ben erg benieuwd naar hoe je eruit ziet als bruidje :D
Het feestje bouwen we nog wel een keertje extra met zn drieeën. Dan wordt het gewoon een justmarried- en welcomehome- en nogsteedsthuis- feestje ;-)
Veel liefs Suus -
30 Oktober 2012 - 08:52
Anne:
Een vrouw met heel veel temperament zul je bedoelen..
Pffft als ze daar allemaal zo zijn gaan wij het nog zwaar krijgen!!
Tot volgende week!!
XXX -
30 Oktober 2012 - 19:51
Robin:
Haaa Suus,
Wat leuk dat jij ook een site hebt! Zo kunnen we elkaar volgen! Super leuk, heb mij al aangemeld voor de mailinglijst! Als je wilt heb ik ook nog wat lessen liggen van Papiament (wel van mijn tijd uit Curacao, ik heb toen ook een aantal lessen gehad op school) Dus let me know als je die wilt hebben/lenen?
Maar spannend he, nog maar 16 dagen!!! Heb je er al zin in? Helemaal klaar voor, zo te lezen!?
Tot vrijdag op school?
xx -
31 Oktober 2012 - 16:17
Susanne Groeneveld:
Hey Robin!
Leuk dat je je hebt aangemeld!
Als het goed is heb ik me ook aangemeld voor de site van jou en Michelle, leuk om op de hoogte te blijven als we daar tijd voor hebben xD
Ohh dat zou misschien wel heel fijn zijn, aangezien ik door Oeganda 5vd10 lessen mis.. Heb je die digitaal?
Nu nog maar 15. Ik word gek joh, vandaag weer klas/reisgenootjes gezien ivm tentamen en we kunnen echt níet wachten ;D
En jullie, ook al helemaal klaar voor? Jullie gaan toch ook 15november he? Ook vanaf schiphol? En hoe laat dan, dan kunnen jullie ons, of wij jullie mss wel uitzwaaien!
Ik ben morgen op school? Voor die infobijeenkomst over ibm 2? Waarvoor ben jij er vrijdag dan?
xx